Over Joke

Mijn naam is Joke van Diest. Het ondersteunen bij de ontwikkeling van anderen is een grote drijfveer in mijn leven.

De rode draad in mijn leven en werk is het beïnvloeden van het beeld dat je van jezelf hebt en wat anderen van jou hebben. Wanneer dit aansluit bij wie jij bent en wanneer je accepteert wie de ander werkelijk is, ontstaat er contact. Echt contact. In mijn beleving is dit de diepste behoefte van ieder mens. Ieder mens heeft een verhaal en vertelt dit door zijn/haar manier van omgaan met zichzelf en anderen. Hoe rijk is het om daar een paar stappen bij mee te lopen? Ik vind het mooi om ieder weer in zijn of haar persoonlijke kracht te zetten. Of dit door coaching, training is of theater is; het verhaal staat centraal.

Mijn werkzame leven startte in de gezondheidszorg. Als activiteitenbegeleider werkte ik voornamelijk met kwetsbare, dementerende ouderen. Na een aantal jaren merkte ik dat het verzorgen van trainingen en lessen voor groepen aantrekkelijk werd. Ik wilde dat heel graag doen met mijn grote passie; theater. De opleiding voor dramadocent aan de HKU heb ik in 2002 afgemaakt. Tijdens deze (deeltijd)opleiding werkte ik als docent op diverse scholen. Na mijn afstuderen ben ik naast mijn vaste baan in het onderwijs ook met veel plezier voor mijzelf begonnen. In 2015 heb ik mijn coachingsopleiding afgerond en word nu door verschillende opdrachtgevers in onderwijs, gezondheidszorg en bedrijfsleven, gevraagd als coach, trainer en trainingsacteur. En hoe mooi is het dat ik nu met veel plezier medewerkers in de ouderenzorg help zich te ontwikkelen als het gaat om omgaan met kwetsbare ouderen.

Kwaliteiten die anderen in mij herkennen zijn:
concreet, praktisch, snel tot de kern, effectief, warm, speels, kleurrijk en energiek.

Visie

Ieder mens heeft een beeld of een idee over zichzelf. Over hoe hij of zij overkomt op anderen. Ieder maakt een eigen verhaal over zichzelf. Tegelijkertijd maken wij ook een verhaal of beeld over de ander. Deze verhalen staan soms het contact met de ander in de weg. Ieder mens heeft behoefte aan contact en verbinding en blijft daarnaar zoeken zowel in werk- als privésituaties. Het is mooi om bij te dragen aan het vinden van ieders persoonlijke kracht om contact en verbindingen te ontwikkelen of te herstellen. Door coaching, training of theater vertel je jouw verhaal. Het verhaal helpt je jezelf en de ander beter te begrijpen, andere keuzes te maken en tegenslagen te verwerken.

Livia

Toen ik net als zelfstandige begon en een naam voor mijn bedrijf moest bedenken kwam ik een artikel tegen in de krant over Livia; de vrouw van de eerste keizer van Rome, Augustus.

Livia werd in de geschiedschrijving als eerste first lady altijd neergezet als gewiekste intrigante en machtswellustige gifmengster, die geen misdaad schuwde om haar zoons in het zadel te helpen. In het artikel werd dit oude beeld van haar gekanteld. Door onderzoek bleek dat het beeld van haar wat genuanceerder was. Ze was even intelligent en zelfstandig als zorgzaam en ingetogen.

Dit verhaal raakte me, omdat ik tijdens mijn opleiding tot dramadocent onderzoek had gedaan naar de beïnvloeding van hoe je overkomt als acteur op het publiek. Het is steeds de rode draad in mijn werk; hoe kom je over op anderen, hoe wil je overkomen en hoe maak je contact.

Door dit artikel werd de officiële naam geboren van mijn bedrijf: ´LIVIApresentaties´. Zo blijf ik ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Mijn website staat op mijn eigen naam; Joke van Diest.