Dé tip voor ZZP’ers bij het aannemen van opdrachten

Werken als zelfstandige; voldoen aan of voldoening?

blog tips zzp'er aannemen opdrachtenHet is voor iedere ZZP’er vast herkenbaar: het durven om kritisch te zijn bij het wel of niet aannemen van opdrachten. Verdien ik nog wel genoeg als ik een opdracht niet aanneem? Vind ik deze klus écht leuk of doe ik het omdat ik geen nee durf te zeggen? Allemaal vragen waar ook ik als zelfstandige mee worstel. En ik heb dé tip voor iedereen die hier ook mee worstelt: er zijn een aantal vragen die ik mezelf stel als ik voor de keuze sta een opdracht aan te nemen of niet. En die vragen helpen me om meer balans te vinden in mijn werk.

 

Voordat ik deze vragen deel vertel ik graag eerst een persoonlijk verhaal om te schetsen hoe ik weer de energie in mijn werk gevonden heb nadat ik deze was kwijtgeraakt. Eind juni 2017 was ik moe. Niet gewoon moe, maar ontevreden moe. Natuurlijk, er was in mijn privé situatie van alles aan de hand. Toch speelde er meer, dacht ik. Maar goed, eerst maar eens van de zomer genieten en van de vrije tijd die deze periode geeft. En een paar weken op vakantie zou mij ook vast goed doen. Toen werd het augustus en ik was nog steeds moe. Dat was toch niet zoals ik het nieuwe werkjaar in wilde gaan. Ik keek eens in mijn agenda en zag dat er voor de komende maanden voldoende werk stond. Ik maakte me geen zorgen over de financiën. Dat was fijn. Toen ik wat beter keek naar de soort opdrachten gebeurde er iets wat me aan het denken deed zetten.

Voldoening en voldoen aan

Ik merkte dat ik in sommige opdrachten zin had en in andere helemaal niet. De rode draad hierin voor mij was de manier van werken van de verschillende opdrachtgevers. De opdrachten waar ik zin in had, kreeg ik van opdrachtgevers die werken vanuit ‘de bedoeling’. Waarom doen we dit werk, wat vinden wij belangrijk, vanuit welke waarden werken wij? Ik kreeg voldoening voor het werken met en voor hen. Ik werd vertrouwd en kreeg vrijheid. Bij de andere opdrachten vinkte ik ‘lijstjes’ af; zat alles in het programma waar de klant om vroeg? Zo, nee, dan bedacht ik kunstgrepen om nog iets toe te voegen of het te verantwoorden. Nadat ik een keer iets te laat aanwezig was, werd er de volgende keren gevraagd of ik wel op tijd aanwezig kon zijn. De balans sloeg door naar opdrachten waarbij ik bezig was te ‘voldoen aan’.

Ik besloot wat kritischer te zijn bij het aannemen van opdrachten. Dat vond ik spannend, want zou ik dan nog wel voldoende verdienen? Toch besloot ik mezelf de volgende vragen te stellen bij elke aanvraag:

1. Past deze opdracht bij wat ik belangrijk vind?

2. Past dit bij wie ik ben en wat ik wil?

3. Past dit bij mijn ‘bedoeling’?

4. Wat wil ik werkelijk in deze tijd doen?

Het zoeken naar antwoorden op deze vragen hebben mij geholpen om meer balans te vinden in mijn werk. Het resultaat is dat ik meer energie heb, een blijer mens ben, me voldaan voel. Het allerleukste vind ik, dat door bewuster met aanvragen bezig te zijn er meer ruimte is gekomen voor nieuwe opdrachtgevers. Die net als ik werken vanuit ‘de bedoeling’. Ik heb geen voldoende, nee ik ben voldaan.

Merk jij dat je het spannend vindt om kritisch te zijn in je werk? Vind je het moeilijk om nee te zeggen, of om te bepalen of je ergens energie van krijgt of niet? Daar kan ik je bij helpen. Bekijk hier welke methoden en middelen ik graag gebruik om je te helpen weer energie te krijgen in je werk.